Tren mindre – forbrenn mer!

Av den 30. september 2013

Geriljakardio
Daglig får jeg tilbakemeldinger fra folk som trener minst én time kardio av gangen, uten å se de store resultatene verken på vektnåla eller fettprosenten. Til dere har jeg følge gladnyhet; tren mindre – forbrenn mer!

Du kan nemlig løpe, sykle og prøve å svette av deg fettet til du blir blå, men trener du ikke med vekter og styrketrening vil du ikke få det til. Så enkelt er det bare! Selvsagt vil kondisjonen bli bedre av å sykle eller løpe lange øker, men det vil IKKE hjelpe (så mye) på fettprosenten.

En med en høyere prosentandel muskelmasse vil nemlig også forbrenne mer, selv i hvilemodus. Og det er jo nettopp det størsteparten av dagene våre faktisk består av. Altså; ikke fysisk aktivitet. For mye kardio bygger forsåvidt også lite med muskler, kan slite ut kroppen, og potensielt ødelegge for den optimale muskelvekst. Så summa summarum blir da; ikke tren for mye kardio – få større muskelmasse, og forbrenn mer. Selv når du ikke trener!

bestill_treningsprogram

Riktig mengde kardio
Når det imidlertid kommer til hvordan og hva slags kardiotrening du bør utføre så har jeg denne lille listen til deg; 

1. Kardioøktene bør aldri overstige mer enn 20min. av gangen. Hvis du «må» trene mer enn dette er det fordi du ikke har trent de første 20 hardt nok… 

2. Tren heller oftere og mindre – enn sjelden og lenge. Én av grunnene til at så mange kun klarer/får tid til 1-2 treningsøkter i uka, er fordi de gjerne trener for lenge av gangen! En styrke+kardioøkt bør aldri overstige 1 time (til sammen!). Og det er mye mer hensiktsmessig å få til 4-5 (eventuelt 6) økter i uka – som hver og en heller er kortere.

3. Trener du spinning; ikke tråkk slik de fleste spinningsinstruktører anbefaler (sakte og tungt), men hold alltid et hurtig tempo! Det samme kan oversettes til løping og sprint, der du stort sett aldri bør trene saktegående «søndagstrening» – slik mange liker å holde på med i timer av gangen. Igjen; tren heller kortere og hardere økter!

4. Trener du styrke og kondisjons-/fettforbrennende trening; begyn med styrketrening – avslutt med løping, sykling, o.l. 

5. Kortere, hardere kardio økter er altså å anbefale. Intervalltrening kan være et smart valg, der den aller mest intense (og trolig den kardiotreningen som gir best resultat) er: Geriljakardio. MEN den må utføres helt korrekt, så ingen vits i å gå halvveis til verks her.. 

Cornelis i LA

20 Comments

 1. Janne

  30. september 2013 at 22:26

  Bra sak!

  • Cornelis Elander

   1. oktober 2013 at 00:55

   Takk Janne!

 2. Håkond

  30. september 2013 at 22:26

  Er 30min kardio ok sjef?

  • Cornelis Elander

   1. oktober 2013 at 00:56

   For å forbrenne (og du trener riktig) bør 20 min. være mer enn nok, men det er klart 30min ikke er et stort problem :)

   Stå på!
   Cornelis i LA

 3. Pingback: Slik øker du mengden veksthormon naturlig: - Cornelis Elander

 4. Ida Amalie

  2. oktober 2013 at 03:26

  Flott innlegg!!! Men i forhold til punkt 4, e bruker å ta løping først på den måten varme opp samtidig. Blir dette da helt feil det jeg gjør? Hvor lenge anbefaler du da i grunn å varme opp før vekttreningen?

  • Cornelis Elander

   2. oktober 2013 at 04:12

   Det kan være greit å varme opp, eller eventuelt gjøre en kortere kardioøkt før styrke, MEN der lengre/hardere øktene bør gjøres etter vekttreningen.

   Cornelis

 5. Stein-Roger

  4. oktober 2013 at 11:16

  Hei. Fin artikkel. Men jeg antar du ikke seriøst mener at man ikke skal løpe lange og rolige turer når man trener til et marathon? (ref. pkt. 3)

  • Cornelis Elander

   4. oktober 2013 at 22:25

   Takk for det! Nei, dette er ment for de som ønsker å forbrenne og bygge mest mulig muskelmasse.

   Mvh
   Cornelis

 6. The Terminator

  5. februar 2014 at 01:24

  Heisann Cornelis!

  Jeg lurer på om jeg har forstått deg riktig. Jeg ønsker å minske kroppsfettprosenten/bli mer markert. Er det da riktige å trene GK 1-2 ganger i uken kombinert med tunge vekter? Og, bør det gjøres noe i forhold til energiinntak?

  • Cornelis Elander

   5. februar 2014 at 19:34

   Hei du! Ja, det stemmer, og ja; man bør i tillegg være flinke med kostholdet – da dette teller minst like mye som selve treningen i seg selv!

   Mvh
   Cornelis

 7. Pingback: Gjesteinnlegg: Spis deg frisk!

 8. Pingback: Slik forbrenner du bort magefettet!

 9. Pingback: Styrketrening enkelt forklart.

 10. Pingback: SPIS DEG TIL SIXPACK!

 11. Pingback: #Drømmekroppen2014

 12. Pingback: Kom iform: Klart DU kan!

 13. Pingback: Sjekk hvor LITE du egentlig trenger å trene:

 14. Pingback: Intervju med meg i KK

 15. Caroline

  19. mai 2015 at 03:51

  Hei. Om man har da trent kardio i en time 5-6 ganger i uka delt opp i intervaller, men alikevell ligger på 1 time om dagen.. Kan man da plutselig redusere treningsmengden ? Jeg har blitt avhengi av trening og blir helt rastløs og «deprimert» når jeg ikke får utført dagens trening. Jeg trener ca. 1 time intervall kardio og 1 time styrke 5-6 dager i uka. Pulsen min under kardio ligger på 175 – 180 i gjennomsnitt pr økt. Men ser ikke resultater…