Slik øker du mengden veksthormon naturlig

Av den 1. oktober 2013

Det er klart for et nytt gjesteinnlegg her på treningsbloggen, som i dag tar for seg hvordan man naturlig kan øke mengden veksthormon i kroppen på en sunn og riktig måte:

De fleste av oss vet at trening generelt er bra for helsen, det være seg å motvirke hjerte- og karsykdommer, stabilisere blodsukkeret (motvirke diabetes type 2), eller forebygge benskjørhet. Det imidlertid kanskje ikke alle har hørt om er «superhormonet» HGH, eller Human Growth Hormone, som naturlig skilles ut hos oss alle. Hormonet skilles ut av en liten kjertel kalt hypofysen som ligger på undersiden av hjernen og er anatomisk og funksjonelt knyttet til den mer kjente strukturen hypothalamus.

Studier viser at utskillelsen av HGH øker hos personer som trener regelmessig, og det gjelder særlig for personer som trener styrketrening med høy intensitet. Hvor ofte man trener spiller også en viktig rolle i reguleringen av utskillelsen. Hvorfor styrketrening fører til denne økte utskillelsen av HGH er noe uklart, men teorier går på at økt utskillelse under trening av laktat (melkesyre), endringer i syre/base-forhold, og økt syntese av signalstoffene serotonin, noradrenalin og dopamin spiller en viktig rolle.

bestill_treningsprogram

HGH stimulerer produksjonen (hovedsakelig i leveren) av proteinet IGF-1, som medvirker i en rekke vedlikeholds- og oppbyggingsprosesser i kroppen. En av IGF-1 sine funksjoner er å stimulere de såkalte osteoblast-cellene som bygger opp beinvev (skjelettet) i kroppen. Med andre ord: HGH spiller en viktig rolle i oppbyggingen og vedlikehold av beinvev, og styrketrening er derfor en meget gunstig måte å motvirke benskjørhet på!

Også når det gjelder utvikling, vedlikehold og reparasjon av huden, spiller HGH en viktig rolle, og noen rapporter går så langt som å kalle hormonet for et «anti-aging»-hormon. Det er derfor meget mulig at styrketrening kan ha en gunstig effekt på hudens helse og utseende.

SONY DSC

«Det er derfor meget mulig at styrketrening kan ha en gunstig effekt på hudens helse og utseende.»

En annen interessant side ved HGH er at konsentrasjonen i blodet står i en viss sammenheng med graden av lipolyse, det vil si nedbrytingen av fettforbindelser i kroppen. Altså; økt mengde HGH øker farten på fettforbrenningen. Dermed får man en tilleggseffekt utover vanlig «kalori-telling». Fettforbrenningen er altså oppregulert hele tiden hos personer som trener styrke jevnlig, enten man sover eller sitter på kontoret.

Søvn spiller imidlertid en helt essensiell rolle for frigjøringen av HGH fra hypofysen. HGH skilles naturlig ut i varierende mengder gjennom døgnet, og det aller meste frigjøres når man sover. Og helst i de dypeste søvnfasene. Lite søvn, og søvn av dårlig kvalitet, er derfor faktorer som bremser produksjonen av HGH. Så pass på å sove nok ved siden av styrketreningen for best mulig effekt!

Schlaflos mit Uhr in der Nacht. Frau kann nicht sc
Lite søvn kan bremse produksjonen av HGH, og dermed minke utskillelsen av naturlige veksthormoner i kroppen.

Forskning har også vist at HGH har en stimulerende effekt på produksjonen av såkalte T- og B-celler som utgjør viktige komponenter i
immunforsvaret, og økt mengde HGH gjennom styrketrening vil således kunne føre til en styrkning av immunforsvaret.

Stressing i hverdagen kan redusere mengden utskilt HGH. Ved stress frigjøres hormonet kortisol fra binyrene som virker regulatorisk dempende på frigjøringen av HGH fra hypofysen. Kortisol betegnes derfor som et såkalt «katabolt» stoff, dvs et nedbrytende stoff og er lite forenlig med muskelvekst og fettforbrenning.

Les også: Tren mindre – forbrenn mer!

HGH øker også størrelsen på musklene gjennom stimulering av hypertrofi av muskelcellene, det vil si cellene øker i størrelse og tar et større volum og muskelen som enhet fremstår større. Altfor mange personer tar dessverre idag snarveier til slike resultater, og benytter seg av kunstig tilført veksthormon med svært mange negative konsekvenser for helsen (både fysisk og psykisk).

Alt i alt kan man si at den økte utskillelsen av HGH hos personer som trener styrke jevnlig er av meget kunstig karakter. Forbedret beinkvalitet, økt fettforbrenning, styrket immunforsvar og antakelig forbedret hudkvalitet er bare noen av de positive effektene. HGH spiller også en viktig rolle i vedlikehold og oppbygging av flere andre vevskomponenter i kroppen. Viktige faktorer for å sørge for god utskillelse av veksthormon er nok søvn og å stresse ned. Kunstig tilførsel av veksthormon og bruk av andre anabole stoffer er imidlertid en helt annen historie og er forbundet med en rekke negative konsekvenser.

– Thomas Vestre
thomasvestre2
Om artikkelforfatteren:
Thomas Vestre, 26 år, og studerer medisin i Bergen på 5. året. Fast følger av bloggen, og spesielt interessert i hva fysisk aktivitet, og et bra kosthold, kan gjøre for helsen. Skriver i disse dager på en større oppgave i forbindelse med medisinstudiet, om fysisk aktivitet og depresjon, og vil komme med flere innlegg her på bloggen framover!

Cornelis i LA