Trener du hardt nok?

Av den 1. november 2013

Som jeg har sagt tidligere; søndagstrening får du lite igjen for (bortsatt fra når det faktisk skjer på en søndag..). Så spørsmålet mitt i dag er følgende; trener du egentlig hardt nok?

Jeg har i mange år sagt at alt for mange av oss trener med for lav intensitet, og lange økter, men hva er egentlig for lav intensitet, eller for lenge å trene av gangen? Og hvordan kan nettopp du finne ut av om du faktisk trener hardt nok? Vel, dette er det rett og slett ikke så lett å gi en endelig fasit på da vi alle er forskjellige (og ikke minst; har forskjellige mål..). Der jeg kanskje vil bygge større muskelmasse (og derfor ikke behøver å trene så mye av gangen), har kanskje du et helt annet ønske – noe som også er grunnen til at jeg alltid skreddersyr treningsprogrammene for mine klienter da det ikke finnes et program som er optimalt for oss alle.. Dette er også grunnen til at alle de profilerte treningskonseptene du finner der ut dør i sin egen urimelighet, og det beste programmet for deg er nettopp det som er satt opp kun etter dine ønsker og behov. Der man har tatt bort alle «reglene» som ellers setter begrensninger, og noe som også er grunnen til at mine kunder ser effekten av deres individuelle oppsett allerede etter noen få ukers bruk.

bestill_treningsprogram

Men nå altså tilbake til spørsmålet mitt; trener du hardt nok? For selv om vi alle har forskjellige mål er det likevel én ting som stort sett går igjen; vi ønsker egentlig alle sammen å bygge mere muskelmasse. La meg forklare:

Enten du ønsker å bli den neste Mr./Mrs. Fitness, har som mål å bli litt sterkere og større, eller motsatt ønsker å gå ned i vekt og størrelse, er det nemlig mange av de samme kjørereglene som gjelder: du bør få i deg mye riktig væske (les: vann), du bør trene en kombinasjon av kardio OG styrke, og du bør aldri, aldri trene for lenge av gangen (men heller hardt, kort(ere) og effektivt.

Så vil det være andre variabler som sett og reps. antall, intensitetsnivået på øvelsene, hurtighet, variasjon, mengde næring dagen igjennom, kosttilskudd, osv. som tar hensyn til hver og ens individuelle mål (og noe jeg setter opp spesifikt for hver og en av mine kunder).

Les også: Sixpack på 7 dager

Når det kommer til intensiteten, og om nettopp du trener hardt nok vil jeg si følgende; stort sett er passende kardiomengde rundt 20min., mens du sjelden bør trene mer enn 45min. sammenhengende styrke. Noe over det, og du sliter bare ut muskulaturen, og oppnår faktisk det motsatte av hva du trolig er ute etter. I tillegg til som jeg pleier å si; hvis du lett kan trene mye over 45min. – har du trolig ikke trent de første hardt nok…

Cornelis i LA

8 Comments

 1. William

  1. november 2013 at 22:28

  Herlig, takk mann!

  • Cornelis Elander

   7. november 2013 at 22:50

   Takk for at du leser og følger bloggen!

 2. lise

  7. november 2013 at 21:54

  heihei! har du noen meninger om crossfit? Jeg trener 5-6 økter uken og dette er med høy intensitet. Har hatt litt problemer med lite energi, jeg sluttet på en pmsf diett for litt siden og lurte på om dette kan ha noe og si om akkurat dette?

  • Cornelis Elander

   7. november 2013 at 22:50

   Hei Lise! Ja, jeg synes crossfit kan være fint for mange, spesielt de som ikke har noen å trene med, eller som trenger litt ekstra motivasjon for å komme seg igang/trene hardt nok. Når det gjelder spørsmålet ditt angående PSMF dietten, kan dette så absolutt påvirke energinivået ditt, og jeg anbefaler generelt ingen å benytte seg av dette over lengre tid. Nå skjønner jeg det sånn at du er over denne perioden, men det kan fortsatt påvirke ditt energinivå – særlig når du trener så hardt, så ofte.

   Mvh
   Cornelis

 3. Carina

  11. november 2013 at 19:35

  Gleder meg til å se på TV3 etterpå :))))

  • Cornelis Elander

   11. november 2013 at 20:39

   Så hyggelig å høre!

 4. Andreas

  4. desember 2013 at 19:48

  Trener alltid litt for hardt, bare for å være sikker.. 😉
  Bra innlegg!

  • Cornelis Elander

   6. desember 2013 at 18:24

   Godt å høre sjef!