DETTE ØDELEGGER TRENINGEN DIN

Av den 19. februar 2014

Det er gjerne mange små feil som tilsammen gjør at du ikke kommer iform, og under har jeg derfor prøvd å sette opp noen av de meste vanlige mange gjør. Sjekk at du ikke gjør disse feilene!

Feil nr.1: Du ser på TV
Å se på TV, lese magasiner, eller å sjekke telefonen din under trening er kanskje en av de vanligste, men også en av de verste feilene mange gjør! Ja, det føles muligens «bedre» å glemme hva en driver med og smerten en føler, men det vil også ta bort fokuset fra treningen. Og følger du med på favorittserien på tv, eller leser en spennende magasin- artikkel, mens du sykler vil du heller ikke yte 100%! Og hadde det vært opp til meg hadde ALLE tv´er på ethvert helse- studio blitt revet ut. Det eneste jeg aksepterer at mine klienter lytter til under trening er nemlig musikk eller mine kommandoer..

bestill_treningsprogram

Feil nr.2: Du trener for mye kardio, og lite styrke
Litt avhengig av mål og ønske, men stort sett bør vi ikke trene kardiovaskulær trening mer enn 30minutter av gangen. Mer enn dette og du risikerer nedbrytning av muskulatur og slitasje på kroppen, slik som mange maratonløpere ofte opplever. I tillegg er vi lært opp til å tro at kardio er viktigere enn styrketrening, særlig om målet er å gå ned i vekt – noe som absolutt ikke stemmer! Personlig anbefaler jeg derfor alltid mine klienter å trene harde, korte økter med styrke sammen med for eksempel geriljakardio, da slik trening vil styrke kroppen din uten at det brenner bort verdifull muskelmasse på grunn av overdreven kardiovaskulær trening.
Geriljakardio
Fordi intervalltrening, og særlig geriljakardio er så mye hardere enn langvarige økter på for eksempel 30minutter og mer (slik du kanskje er vant med) behøver du ikke å bekymre deg for at du «ikke får brent bort nok». Og sjansen er faktisk stor for at du vil brenne bort mer – selv om økta i seg selv er mye kortere.

Les også: Den enkleste veien til en stram kropp

Feil nr.3: Du trener det samme år ut og år inn
Se for deg at du har trent med samme rutine i åresvis uten å verken se eller merke noen forskjell, og at kroppen din nøyaktig vet hva den kan forvente seg når du går inn på treningssenteret. Med et slikt opplegg vil kroppen din ikke utvikle seg videre, eller bli verken større eller sterkere, og ved å legge på samme vekt på apparatet uke etter uke vet også muskulaturen din nøyaktig hva den kan forvente seg og trenger å klare. Resultatet blir også at du bare forblir den samme. Legg isteden inn nye rutiner og øvelser, bytt på rekkefølge, eller prøv for eksempel ut en helt ny treningsform. Kanskje Pilates ikke er din favoritt, men har du ikke trent det tidligere kan jeg love deg at du vil kjenne det.. I tillegg er dette grunnen til at jeg anbefaler alle å ha med en trenings- partner på gymmet for å få noen til å pushe og hjelpe deg til nye høyder og rekorder, og trener du bare det samme år ut og år inn vil kroppen din stagnere og du vil få mindre utbytte av all den tiden du legger ned i arbeidet, og du vil altså bare forbli den samme..

Feil nr.4: Du trener hardt, men spiser feil..
Mange liker å si at kosthold teller mer enn treninga, mens andre sier det stikk motsatte, og jeg skal ikke her spekulere i hvor mange prosent det ene eller andre måtte telle for sluttresultatet. Én ting er likevel sikkert og det er at et riktig kosthold teller mye skal du komme iform. Og jeg vil vel påstå at de er ca. like viktige. Ja, du kan komme i grei form av å trene ekstremt hardt, men fortsatt spise dårlig. Skal du imidlertid komme i toppform MÅ du også supplementere med nok riktig fett og protein, legge bort alkohol og styre unna sukker, og ellers følge en korrekt satt sammen kostholdsplan etter dine ønsker. Vi er alle bygd forskjellig, og enkelte stiller naturlig med en annen fysikk, gener, eller forbrenning, men uansett hvem du er vil du få en bedre trent kropp av både å trene og å spise riktig!
Kjendistrener Cornelis Elander
Hilsen fra trener´n i Hollywood

12 Comments

 1. Alexander

  20. februar 2014 at 18:45

  Hei Cornelis! Det er alltid motiverende å lese dine artikler, har hjulpet meg å komme i gang med treningen fra nyttår :-)

  Jeg har derimot problemer med å finne ut hva jeg skal spise for å bli større og gå ned noen prosent i fett. Jeg er 190 høy og veier ca 96 kilo, er egentlig greit trent, men er stor potensiale for forbedring. Kunne du gitt meg noen konkrete tips? :-)

  • Cornelis Elander

   20. februar 2014 at 21:55

   Hei Alexander, og takk for at du følger meg og bloggen! Først og fremst vil jeg si at du bør trene hardt, kort og riktig. Med korrekt styrketrening bygger en optimalt med muskulatur samtidig som en kutter ned på fettprosenten og strammer opp. Ved siden av dette vil jeg si at du jo selvsagt bør innta et proteinrikt kosthold, og at du gjerne kan og bør unne deg noen (riktige) karbs ved enkelte av måltidene, slik som til frokost og middag, for så eventuelt å supplementere på med fettsyrer og proteintilskudd. Håper du blir med her på bloggen framover for flere spennende nyheter og tips!

   Cornelis

 2. knut

  20. februar 2014 at 21:33

  Hei!
  Ser du anbefaler geriljakardio. Anbefaler du da å løpe umiddelbart etter styrketrening eller å ta kardioen som en egen treningsøkt? Evt hvor stor blir forskjellen resultatmessig om man deler de opp i 2 økte eller tar alt i en økt?

  • Cornelis Elander

   20. februar 2014 at 21:56

   Da dette er en så kort økt/del i seg selv vil det for de fleste (selv om det er ekstremt tungt og utfordrende) være mest hensiktsmessig å utføre det på slutten av en styrkeøkt.

   Mvh
   Cornelis

 3. Angelo Collura

  21. februar 2014 at 09:27

  Hei Cornelis,

  Blir veldig inspirert av deg og har lest mye om alt du har skrevet.

  Lurer på om du har mulighet til å sette opp en kostholdsplan til meg. Har sett litt på internett men det er så mange forskjellige meninger der ute. Det med lavkarbo osv..Blir bare forvirret.
  Selv er jeg 37 år gammel, veier ca.81 kg og er 179 høy. Har veldig slapp kropp med «ølmage» og alt annet som henger. Har begynt å trene 3-5 ganger i uke nå (mest styrke), begynte for 3 uker siden. Vil se ut som deg!!!!

  Mvh
  Angelo

  • Cornelis Elander

   21. februar 2014 at 17:55

   Hei Angelo, og takk for at du følger meg og bloggen! Setter veldig stor pris på det, og jeg har nå sendt deg en DM.

   Snakkes!
   Cornelis

 4. Pingback: Calisthenics trening enkelt forklart:

 5. Martin Sætre

  24. februar 2014 at 13:42

  Hei
  Er 17 år, 181 cm og 74 kg. Har du noen tips til øvelser som strammer opp magen og jobber magemusklene?

  Hilsen fast leser

  • Cornelis Elander

   24. februar 2014 at 19:32

   Hei Martin! Klart jeg har, men husk også at mesteparten av dette ligger i et ritkig kosthold og eventuelt riktig kosttilskudd! Ellers er øvelser som; benhev, og min egen planke å anbefale! Husk også å ikke fokusere for mye på å trene rene magen direkte, men heller gode baseøvelser som tar på flere muskelgrupper, og som samtidig tar indirekte på magen. Slik som feks tunge knebøy!

   Stå på! Hilsen fra Hollywood!

 6. eckalak

  20. mars 2014 at 13:14

  Hei Cornelis

  Jeg er 187 høy og veier 100kg. har brukt personlig trener i 1 år nå. men ser at kroppen ikke blir bedre.
  I tillegg til dette bruker jeg mye kostillskudd.
  Bruker BCAA, Creatin Monohydrat, D Ribose og D vitaminer.
  Mine mål er å gå ned i vekt men ser på meg selv at jeg ikke er blitt mindre men bare større.
  Min Personlig trener mener at det er kosthold. Men jeg ser selv at jeg spiser ikke mye.
  Har lest litt om blod type B. Og det sier at denne type blodgruppen er ganske lett å bli feit og vanskeligere og komme ned i vekt. Er dette sant?.
  Noe tips til meg som ønsker å gå ned iallerfall 20 kg i 3 månde

  Mvh

 7. ni

  21. mars 2014 at 08:02

  kk

 8. Ida Marie

  13. mai 2014 at 13:29

  Hei!
  Hvor mye koster et kostholds- og treningsprogram? Har veldig lyst til å finpusse sommerkroppen, dvs. få en større og strammere rumpe og mer definerte magemuskler og sterkere armer.
  Håper du kan hjelpe meg!