Hvorfor trening året igjennom er viktig

Av den 19. februar 2014

Her er grunnen til at du bør trene litt hver uke, enten du er på hytta på fjellet, eller koser deg på stranden i syden.

Du kan ikke ta igjen
Som jeg har nevnt mange ganger tidligere kan du ikke «ta igjen» tapt trening, så det du ikke trener nå kan du ikke fikse i løpet av de siste dagene rett før fellesferien i juni/juli. Periodetrening er noe av det verste en kan operere med, og jeg anbefaler alle på det sterkeste å i hvert fall skvise inn litt trening hver uke – enten det er noen pushups på gulvet hjemme, eller noen minutters løpetur i skog og mark. Det er ikke så mye som skal til, og litt er mye mer enn ingenting. I tillegg er det gjerne bare litt som skal til (om en trener riktig). På den annen side anbefaler jeg enhver heller å minke treningsmengden i perioder hvor det ikke like lett lar seg gjøre å trene framfor å kutte helt ut, og er du en forholdsvis godt trent person fra før kan du uten problem senke treningsmengden over kortere perioder uten at dette behøver å gi noe utslag. I et slikt tilfelle er det bare viktig at du virkelig gir jernet og trener med høyere intensitet når du først holder på!

bestill_treningsprogram

Ferskvare
Så er vi kommet til selve essensen i dette innlegget, og det er at god form er ferskvare. De fleste er klar over at en vil miste muskelmasse, styrke, og ikke minst form av å ikke trene, men hvor fort du mister «formen» kommer an på faktorer som hvor godt trent du er fra før, hvor langt opphold du tar, og ikke minst hvor lenge du har trent [før oppholdet]. I tillegg vil en person med god form komme kjappere tilbake iform (men vil muligens [mentalt] føle at en mister muskulatur og form kjappere enn «folk flest»..).

På den annen side har personer som trener jevnt og trutt hele året igjennom godt av et lite avbrekk på for eksempel 1-2 uker for at kroppen lettere skal kunne hente seg igjen. Og personer med store treningsmengder ellers vil faktisk kunne ha glede av en slik pause, og komme sterkere og bedre tilbake når en begynner å trene igjen!

Tips for å holde formen året igjennom;
– Aldri ta helt treningsfri, men tren noe hver uke [året igjennom] – selv om det er noe så enkelt som noen situps/pushups på stuegulvet.
– Øk intensitetsnivået på øktene i perioder med mindre trening
– Trener du regelmessig året igjennom har du bare godt av et lite avbrekk på 1-2 uker for å la kroppen hente seg inn. Og du vil lettere kunne komme tilbake på treningen med ny giv og energi (men la det bare bli et kortere avbrekk, og sørg ellers for å trene resten av året igjennom!)

Cornelis i Hollywood

2 Comments

  1. Anne h.

    19. februar 2014 at 19:32

    Bra innlegg! Takk for super blogg

  2. Morten

    19. februar 2014 at 19:37

    Hei C, jeg er en mann på 23 som ønsker å bygge sommerformen. Bestiller også gjerne et program, men hva er ditt enkleste tips sånn først?