I Nettavisen om mental trening

Av den 11. mars 2014

Les ukas sak med meg i Nettavisen der jeg blant annet tar opp emnet mental trening.

Som jeg gjerne sier er det for de fleste av oss gunstig å trene hardt, kort, hyppig og riktig, og dette er ikke bare en metode og frase jeg liker å slenge ut, men noe jeg også selv følger til finger- spissene.

Les også: Den enkleste veien til en stram kropp!

Nå tilpasser jeg alltid treningsprogrammene jeg setter opp for mine klienter spesifikt etter deres ønsker og behov, og ikke noe treningsprogram passer for absolutt alle! Når det er sagt er det altså slik at de fleste av oss faktisk kan ha mest utbytte av et oppsett som tar så lite som 30 minutter å gjennomføre av gangen, og dette er også noe jeg selv liker å benytte meg av i min egen treningshverdag.

Cornelis_benytter_mental_trening
SE DET FOR DEG: Du når lettere målene dine dersom du klarer å se for deg hva du skal trene og oppnå, og hvor «lett» de tyngste vektene egentlig er. Ikke la hodet stoppe oss før kroppene våre egentlig trenger det!

RÅ TRENING
Som du kunne lese her på Side3 for noen uker siden mener jeg altså at beste vei til maksimal muskelvekst og en godt trent kropp nettopp er ved å trene både råere og hardere. Nå er vi imidlertid alle bygd forskjellig, og stiller med forskjellig bakgrunn og (trenings-) erfaring, og jeg skal ikke påstå at alle derfor kan eller bør trene slik. Likevel trener de fleste av oss rett og slett ikke hardt nok!

bestill_treningsprogram

For meg starter treningen i prinsippet lenge før jeg fysisk går inn på selve treningsstudioet, og jeg har gjerne god tid i forveien sett for meg hva dagens økt skal og bør bestå av. Det betyr ikke det samme som at man ikke kan forandre enkelte ting underveis, men at jeg altså har en mening med hva jeg ønsker å oppnå med økten. Først starter jeg gjerne med litt aktiv oppvarming av de muskelgruppene jeg faktisk skal trene, og ikke tradisjonell kardiooppvarming – noe jeg som for meg kun er forbeholdt spesifikke beindager.

Markloft_med_stang3
Markløft med stang

MENTAL TRENING
Så er det klart for først sett og ordentlige øvelse, og dagens økt starter med markløft – noe jeg i hvert fall prøver å få implementert to ganger i uka. Før jeg legger på litt tyngre vekter benytter jeg meg også av litt mental trening ved å se for meg hva jeg skal trene og oppnå, og hvor «lett» de tyngste vektene egentlig er. Og jeg har tidligere snakket om viktigheten av å ikke la hodet stoppe oss før kroppene våre egentlig trenger det.

SETT OG REPS
Hvor mange repetisjoner og sett jeg benytter meg av er varierende fra øvelse til øvelse, hvilken treningsdag det er snakk om, og ikke minst hvor langt inn i økten jeg er kommet. Stort sett kjører jeg imidlertid mellom fire og opp mot åtte eller ti repetisjoner på det meste – foruten på øvelser som dips eller for eksempel rygghev der jeg gjerne bare kjører så mange repetisjoner jeg klarer.

Gulvpress
Gulvpress

Etter markløft går jeg så videre over på såkalte Floor press (benkpress direkte på gulvet), shrugs, og så bicepscurl med manualer, og etter nøyaktig 34 minutter har jeg trent så å si hele kroppen og er helt ferdig av en økt som på papiret kanskje kan se litt «snill» ut, men som i realiteten gir meg akkurat det jeg virkelig trenger for å oppnå muskelvekst og nå mine personlige mål.
Så topper jeg det hele bare med en god proteinshake til slutt.

Shrugs
Shrugs

CORNELIS’ HOLLYWOOD-ØKT:
– Markløft (4 sett, og mellom 6-8 repetisjoner)
– Gulvpress (3 sett, og mellom 6-8 repetisjoner)
– Shrugs (3 sett, og mellom 6-8 repetisjoner)
– Bicepscurl med manualer (4 sett, og mellom 6-8 repetisjoner)

Bicepscurl_med_manualer
Bicepscurl med manualer

Viktig! Start hver økt med å varme opp nettopp den muskulaturen eller de muskelgruppene du faktisk skal trene, og ikke bare ved å benytte den sedvanlige tredemølle-oppvarmingen!

Cornelis_i_LA
Stå på folkens, og tren hardt, kort, hyppig, og riktig!
Cornelis i Hollywood

4 Comments

 1. Ellen

  11. mars 2014 at 19:31

  Blitt fast leser av deg nå ! :) Jeg lurer på hvor mye vil du anbefale meg å spise til middag etter jeg har trent geriljakardio , din planke push Ups med swissball og litt styrke ? Jeg vil ned i vekt , stramme opp og bygge muskler. Så synes det er litt vanskelig å vite hvor mye mat man faktisk bør få i seg . Kan du hjelpe ?

  • Cornelis Elander

   11. mars 2014 at 22:11

   Så hyggelig å høre, og takk for at du følger meg og bloggen! Når det kommer til mengden mat kommer det flere faktorer inn i bildet – slik som din høyde, vekt, mål og grunnlag. Generelt vil det være gunstig å få i seg en del protein og raske karb rett etter en økt, feks i størrelseordenen 20-30g protein. Av mat vil jeg jo selvsagt trekke fram fisk og hvitt kjøtt (som kylling og feks kalkun) som gode kilder, i tillegg til at du også bør få i deg litt (riktige) karbs, feks via litt basmatiris eller ikke minst quinoa.

   For å gjøre ting enklere kan det for mange være smart å innta en proteinshake rett etter trening, for så å spise et måltid/middag innen én time etterpå.

   Stå på, og hold meg gjerne oppdatert på hvordan det går!
   Cornelis

 2. Ellen

  11. mars 2014 at 20:02

  Mener ned i størrelse :)

 3. roar

  11. mars 2014 at 20:12

  Hei igjen, må faktisk holde følge med denne bloggen, blir stadig overasket over nivået på informasjonen. Og jeg setter veldig pris på at du er så utfyllende i artikler og specielt med tanke på treningsprogrammer. Det er relativt vanskelig å finne godt oppbygde trenings programmer osv, og jeg fant en veldig bra fra deg linket på nettavisen, om å trene hardt osv.

  Men jeg lurte på hva du tenker om uttøyning, og relevans iforhold til muskel gain? jeg bruker det hovedsaklig for å trekke brystet bakover.

  også lurte jeg på markløft, og om du tror det kombinert med muskulære ryggplager hvis gjort riktig, er ok? med lette vekter.

  Igjen, veldig imponert over bloggen din,
  mvh Roar