Gjesteinnlegg: Spis deg frisk!

Av den 13. mars 2014

Det er klart for et nytt gjesteinnlegg av Thomas Vestre, og i dag ser han nærmere på effekten av riktig mat, og hvordan det kan forebygge sykdommer, skader, og gjøre deg friskere!

Når en får en skade, for eksempel et kutt i en finger, eller en infeksjon så oppstår det en inflammasjonstilstand, og det blir gjerne rødt, varmt, hovent og smertefullt på det akuelle stedet. Dette er kroppens naturlige reaksjon på at noe ikke er som det skal være, og immunapparatet sender immunceller og andre immunsubstanser til det aktuelle stedet som beskyttelse mot mikroorganismer, og for å starte reperasjonen av vevsskade. En inflammasjonsprosess som kommer som et resultat av et kutt i huden er imidlertid noe helt annet enn en kronisk inflammasjonsprosess (kontinuerlig ødeleggelse og samtidig tilheling av vevet), og en slik langvarig inflammasjon kan forårsake mer omfattende problemer som for eksempel kreftutvikling (uheldige celleforandringer), hjerte- og karsykdom, kroniske smerter, slimhinneforandringer, eller reumatoid artritt (leddgikt).

Les også: Tren mindre – forbrenn mer!

Årsakene til kroniske inflammasjoner er mange – for eksempel røyking, forurensning, stort alkoholforbruk og ikke minst genetikk, men en annen viktig årsak til kroniske inflammasjons- tilstander er imidlertid linket til maten vi spiser daglig. Dette er et område av medisinfaget som det forskes betydelig på idag, og mye er fortsatt usikkert. En del ting vet vi likevel, og det er at noen typer matvarer virker proinflammatorisk (fremmer inflammasjon), mens andre matvarer virker antiinflammatorisk (reduserer inflammasjon).

Cornelis´ forslag til sunn frokost på ferie:

En vet for eksempel at et kosthold som består av mye omega-6 og lite omega-3 forårsaker økning i nivået av inflammatoriske cytokiner (signalstoffer som trigger inflammasjon), mens et inntak av omega-3 derimot har vist å ha motsatt effekt, og har for eksempel en gunstig effekt hos personer med reumatoid artritt og en del andre inflammasjonstilstander. Omega-6 finner man ofte i brød, kjeks, potegull, pommes frites, ferdigpizza, pasta, majones og kaker, og det en bør forsøke på her er å få forholdstallet (for det er det som teller til syvende og sist!) mellom omega-6 og omega-3 ned mot et nivå på 5:1. Dessverre ligger alt for mange på mellom 10:1 og 20:1.

Les også: Arnold Schwarzeneggers måltid for store armer..

Industrialisering og modernisering av landbruket har gjort tilgangen på planteråvarer, korn- produkter og soya med store mengder omega-6 mye lettere, og da det vil være vanskelig for mange å redusere inntaket av omega-6 (ettersom det finnes i så mange «vanlige» matvarer) bør en tilstrebe å øke inntaket av omega-3! Den beste kilden til omega-3 er og blir fet fisk, for eksempel makrell, laks og ørret. Det finnes nemlig flere typer omega-3 og ikke alle av dem er like «gode». I vegetabilske kilder (f.eks valnøtter, linfrø og chiafrø) finnes kun såkalt ALA-omega-3, mens i fisk vil en finne EPA- og DHA-omega-3 (marine fettsyrer). EPA- og DHA-typene er av en høyere kvalitet (har gunstigere virkningsprofil) enn ALA i forhold til hjerte- og karsykdommer, samt hjernefunksjoner (myelinsiering/isolering av nerveceller etc.).
LA frokost
Raffinert sukker er en annen «versting» når det gjelder folkehelsen og kan godt klassifiseres som proinflammatorisk mat. Altfor ofte får vi i oss raffinert sukker gjennom kosten, dette gjør at pankreas (bukspyttkjertelen) jobber på høygir og produserer store mengder insulin for å ta opp sukkeret fra blodet og lagre det i cellene. Etter hvert vil det høye inntaket av raske karbohydrater (hvitt mel, brus, kaker etc.) gjøre at vevene slutter å reagere på insulin og en har fått «insulinresistens». Ved insulinresistens vil bukspyttkjertelen, ved måltider, skille ut enda mer insulin i kroppen, uten særlig effekt. Det oppstår dermed en tilstand av hyperinsulinemi (høy konsentrasjon av insulin i blodet). Store mengder insulin er i sin tur en driver for inflammasjon, ettersom insulin trigger de inflammtoriske signalstoffene (cytokiner) akkurat som omega-6.

bestill_treningsprogram

Videre vil et høyt nivå av insulin i blodet fremme syntese av fettsyrer i levercellene, som videre transporteres via blodet og lagres i fettceller rundt omkring, og således er den negative sirkelen med fedme- og overvekt igang. Overvektige med store mengder såkalt visceralt fett (fett som sitter rundt midjen, og rundt de indre organene) får utskillelse av flere proinflammatoriske signalstoffer fra nettopp disse «farlige» fettcellene. Dette skaper ytterligere med betennelses- tilstander i kroppen. Hos overvektige som går ned i vekt ser en ofte at ulike betennelsestilstander går tilbake, så det er aldri for sent å snu trenden til noe bedre!

Les også: Kom iform på 12uker

Kort oppsummert kan en si at det finnes matprodukter som fremmer god helse gjennom å virke antiinflammatorisk, og at dessverre svært mange matprodukter fremmer kroniske inflammasjoner. Ferdigmaten vi finner i butikken føyer seg som regel inn i den siste kategorien, og ved å plukke litt mer bevisst i matbutikken kan du dermed redusere sannsynligheten for kreftutvikling, hjerte- og karsykdom og revmatiske lidelser. Det er også vist at personer som allerede har utviklet for eksempel revmatiske lidelser, som leddgikt, vil kunne bli bedre gjennom en endring av kosten.
Thomas
Om artikkelforfatteren:
Thomas Vestre, 26 år, og studerer medisin i Bergen på 5. året. Fast følger av bloggen, og spesielt interessert i hva fysisk aktivitet, og et bra kosthold, kan gjøre for helsen. Skriver i disse dager på en større oppgave i forbindelse med medisinstudiet, om fysisk aktivitet og depresjon, og vil komme med flere innlegg her på bloggen framover!

Har du lyst til å skrive på treningsbloggen? Send meg et forslag til tekst på mail!

Cornelis

Referanser:
* Olefsky JM1, Glass CK. Macrophages, inflammation, and insulin resistance.
Annual Review of Physiology (2010)
* http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega6-fatty-acids
* National institutes of health: Omega-3 Fatty Acids and Health – Fact
Sheet for Health Professionals
* Harvard Health Publications – Healthy Eating: A guide to the new
nutrition (2011)
* http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin_resistance