Protein etter trening?

Av den 16. mars 2014

Side3
I fjor gikk jeg blant annet ut og sa at et proteinpulver kan være et nyttig verktøy for mange, og ser vi nærmere på hvor mye protein myndighetene faktisk anbefaler at vi inntar daglig – så skjønner du at jeg hadde rett. Enkelte kan nemlig ha et proteinbehov helt opp mot flere hundre gram om dagen, og å få i seg dette (kun gjennom vanlig, norsk mat) kan da bli en utfordring.

Les også: Iform på 12uker

Hvis ikke ditt daglige energibehov blir dekket gjennom korrekt mengde karbohydrater og fett, vil kroppen også kunne benytte seg av protein som energikilde. Har du da ikke et høyt nok inntak til å dekke dette (samt oppbygningen av nytt vev og muskler etter en hard økt) vil det videre kunne medføre at musklene svekkes. Og trener du mye styrke øker også behovet for tilskudd av protein – da trening egentlig er det samme som å bryte kroppen ned.

Proteininnholdet per 100g. i «typisk norsk mat»:
– Potet 1,7g.
– Grovbrød (avhengig av type) 8,7g.
– Torsk 18,1g.
– Egg 12,4g.

Anbefalt proteinmengde
Myndighetene opererer gjerne med en anbefalt proteinmengde på rundt 1-1,5g. per kg. kroppsvekt, noe som betyr at en vanlig mann på 80kg. da bør få i seg så mye som 80-120g. protein om dagen. Og dette er altså regnet som en moderat anbefaling. Olympiatoppen anbefaler for eksempel folk som trener mye styrke å ligge på 1,5-1,8g. per kg. kroppsvekt, og det er også sagt at sunne, friske mennesker fint kan få i seg mer.

bestill_treningsprogram

Personlig pleier jeg å anbefale de som trener mye styrke, og som virkelig har et ønske om å bygge en topptrent kropp, å ligge på ca. 2 og helt opp mot 3g. protein per kg. kroppsvekt – da jeg mener det er bedre heller å ha et lett overskudd av protein, framfor å risikere et uhensiktsmessig underskudd.

Enkelte eksperter og artikler mener dog at vi som trener mye «ikke behøver» så mye, men når de samme personene anbefaler deg å hente næringen etter trening fra en sjokolademelk – ja da føler jeg bare for å si; «I rest my case» :)

Takk for at du klikket deg innom treningsbloggen!
Cornelis i Hollywood

19 Comments

 1. Betina

  18. mars 2014 at 14:53

  Kan man få i seg for mye proteiner?

  • Cornelis Elander

   19. mars 2014 at 18:09

   Som med alt annet kan man «forspise seg» også på protein, men for de aller fleste av oss er ikke dette noe problem da vi heller stort sett ligger i fare for et underskudd framfor et overskudd..

   Mvh
   Cornelis

 2. Eivind

  20. mars 2014 at 11:26

  Selv om jeg er enig med deg på mange punkter i forhold til anbefalinger rundt proteiner, så er det faktisk ganske bra dokumentert at melk/sjokolademelk ER et godt alternativ etter trening. Tiltross for at dette i praksis er dyrere per gram protein i forhold til proteinpulver så er det på ingen måte bedre/dårligere enn melk. Av praktiske grunner kan proteinpulver foretrekkes i forhold til pris/letthet (enkelt å preparere før trening)og er personlig mitt valg etter trening.

  Dr. Lyle Mcdonald fra bodyrecomposition.com og Alan Aragon har tatt for seg dette temaet mange ganger og går dypere inn på det kjemiske nivået enn jeg kan gjennom denne kommentaren. Bra lesning og anbefaler spesielt boken hans om proteiner!

  http://www.bodyrecomposition.com/research-review/milk-the-new-sports-drink-a-review-research-review.html

  http://www.bodyrecomposition.com/muscle-gain/an-objective-comparison-of-chocolate-milk-and-surge-recovery.html

  http://www.bodyrecomposition.com/research-review/milk-as-an-effective-post-exercise-rehydration-drink.html

  • Cornelis Elander

   21. mars 2014 at 02:27

   Sjokolademelk ville jeg aldri ha anbefalt til noen, og jeg kan ikke se at det er dokumentert som sunt/riktig for mosjonister eller andre som trener. Det er et alt for høyt innhold av sukker i dette (noe blant annet WHO ser på som svært skadelig, og en av vår tids største problemer) – i tillegg til at det inneholder så lite protein at det mer eller mindre er bortkastet av den grunn. Vil da heller råde folk til å spise annen proteinrik næring om en velger å styre unna proteinpulver/-barer. Er ellers enig med deg, og takk for linkene!

   Mvh
   Cornelis

 3. Aleksander

  21. mars 2014 at 00:29

  Helt uenig. Et variert og sunt kodthold vil dekke de ca 100g en vanlig person trenger. Brødskiver med leverpostei og egg til frokost med et par- tre glass melk, yoghurt og havregryn til lunsj, rent kjøtt til middag med noe proteintikt tilbehør og kveldsmat noe tilsvarende frokosten. Og vips så har man minst fått i seg anbefalt mengde med proteiner. Men vil man ikke spise mat så er jo alltids pulver et alternativ.

  • Cornelis Elander

   21. mars 2014 at 02:34

   Dessverre vanskeligere og vanskeligere å få i seg nok protein og riktig næring gjennom «vanlig mat» i dag – særlig om en trener mye, og som du ser av listen lengre oppe er det ikke bare bare å få dekket behovet gjennom norske råvarer. I tillegg vil det å eventuelt benytte seg av ett eller flere produkter kunne gjøre hverdagen enklere for mange – og vi ser jo at helse- og fedmeutviklingen i Norge ikke akkurat går i riktig retning i dag, og at vi har et høyt forbedringspotensial.

   Mvh
   Cornelis

 4. Ellen

  31. mars 2014 at 19:22

  Hei :) Anbefaler du å ta protein Shake før trening og ? Og kan man ta før man legger seg på kvelden om man føler man ikke har fått i seg nok protein ?

  • Cornelis Elander

   2. mai 2014 at 07:25

   Ja, selv om jeg mener det er bedre å ta den etter (om du kun skal ta en). Når det gjelder proteinshake på kvelden kan det være en god løsning for mange, og særlig et caseinproteintilskudd som da vil opptas saktere.

   Stå på!
   Cornelis

 5. Pingback: - Mitt viktigste treningsråd!

 6. Per Sørensen

  1. mai 2014 at 22:58

  Heia Cornelis.
  Du inspirerer meg til å ta opp igjen styrketreningen min, da jeg etter en hjernehinnebettenelse ble satt ut. Dette var i 2002, så det har kun hvert lett mosjon i friluft,fjell osv.
  Nå er jeg snart klar til å kjøre styrke 3 ganger i uken igjen,og så padler jeg kajakk på det åpne barentshav :) også. Skal prøve med Geriljakardio en stund også nå fremover, men da etter vei.
  Det virker som gode , reflekterte poeng og info du kommer med, og jeg ville bare si takk.
  Stå på , du er en inspirasjon for mange.

  • Cornelis Elander

   2. mai 2014 at 07:26

   Så utrolig hyggelig tilbakemelding! Slike hilsener inspirerer MEG til å fortsette – så tusen takk og stå på!!

   Cornelis

 7. Ronny

  2. mai 2014 at 09:10

  Takk for at du deler dine tips gjennom denne bloggen, er innom her daglig for inspirasjon og hjelp, det setter jeg stor pris på! :)

  Hadde en diskusjon med en kamerat av meg her om dagen, som jeg lurte på om du kanskje kunne svare på:

  Forbrenner man like mange kalorier av å gå en mil som å løpe en mil?

  • Cornelis Elander

   2. mai 2014 at 18:33

   Tusen takk for det Ronny, og hyggelig å høre at du liker bloggen!

   Til ditt spørsmål: flere studier viser at kiloene vil forsvinne raskere om du setter opp tempoet, men ønsker du derimot å forebygge en del sykdommer viser imidlertid andre undersøkelser at å gå er smartest – noe som blant annet vil kunne senke farene for høyt kolesterol og hjertesykdommer ytterlige. Så summen av dette er altså at du for å letter gå ned i vekt bør løpe med et raskere tempo, mens du for mer helsefrembringende trening like så godt kan gå :)

   Stå på, og god helg fra Hollywood!
   Cornelis

 8. Pingback: SLIK FÅR DU STORE ARMER

 9. Flyttebyrå Oslo

  7. september 2014 at 20:35

  Gode tips for flyttekarer som trenger mer muskler på jobben:)

  • Cornelis Elander

   7. september 2014 at 22:40

   Godt å høre! Stå på, og takk for at du/dere klikker innom!

   Cornelis

 10. Anonym

  7. september 2014 at 22:17

  Hei!
  Jeg lurte på om du kunne legge ut hele kostholdsdietten din? Jeg trener ekstemt mye, og vil ikke «kaste bort» denne treningen med feil kosthold..

  • Cornelis Elander

   7. september 2014 at 22:41

   Absolutt! Har skrevet litt om dette tidligere, men legger det gjerne ut igjen!

   Cornelis

 11. Pingback: Trening forlenger livet