Trene styrketrening med manualer eller stang?

Av den 25. mars 2014

Skrabenk_med_stang
Spørsmålet alle som liker å trene mye gjerne stiller; hva er egentlig best av å trene med manualer eller stang? Og her er svaret:

Har du trent en stund har du sikkert kommet over problemstillingen om hva som egentlig er best av å trene med manualer eller stang, og jeg skal her prøve å gi en enkel forklaring.

Nå er det slik at begge deler kan ha sine fordeler, men også ulemper, og der trening med vekt- stang gir mulighet for blant annet å legge på mye mer vekt (og for mange gjøre det mulig å faktisk trene maksløft) finnes det også flere fordeler ved å trene med manualer. Den kanskje viktigste er at du vil kunne kontrollere at begge sidene av kroppen er like sterke, og at du dermed lettere opp- når kroppssymmetri. Trening med vektstang kan nemlig kamuflere eventuelle svakheter, og over tid gjøre at du bygger opp (eller forsterker) naturlige forskjeller vi alle har fra en side av kroppen til den andre. Ved hjelp av manualtrening vil du dermed lettere kunne oppdage slike problemer og forebygge det, i tillegg til at du også stort sett vil ha en mer naturlig bevegelsesbane i selve løftet.

bestill_treningsprogram

Likevel er det slik at du ved å trene med vektstang kan dra på mer vekt, og lettere pushe deg selv til dine egne yttergrenser. Dette er også en av grunnene til at du alltid ser «de sterkeste» trene med nettopp dette – i tillegg til at det i flere øvelser (som for eksempel knebøy) vil være lettere for andre å spotte deg, mens det i mange pressøvelser kan være en utfordring å få manualene opp i pressposisjon [les skulder-, eller brystpress].

Så summa summarum blir da altså at begge deler har sine ulemper, men også fordeler, og jeg vil derfor ikke anbefale noen å kun trene med det ene eller det andre. Det er altså viktig å se an øvelsen og treningsøkten, ved siden av faktorer som om du for eksempel skulle ha problemer med en eventuelt svakere side. Til slutt må det også poengteres at nøkkelordet jeg alltid snakker om variasjon også her spiller inn, og at man også av den grunn stort sett vil ha godt av å trene med begge deler.

Så foretrekker du å trene med manualer eller vektstang?
KK
Stå på, og bygg sommerformen nå!
Hilsen fra trener´n deres i LA

5 Comments

 1. Patrick

  26. mars 2014 at 10:51

  Jeg foretrekker manualer når jeg trener på skråbenk. Føler det blir en mye mer flytende bevegelse :)

  • Cornelis Elander

   26. mars 2014 at 22:25

   Bra! Stå på!

   Mvh
   Cornelis

 2. janne mathisen

  26. mars 2014 at 20:14

  liker å varierer, kommer ann på øvelsen 😉

  • Cornelis Elander

   26. mars 2014 at 22:25

   Stemmer :)

 3. Pingback: - Mitt viktigste treningsråd!