I Nettavisen: Mitt viktigste treningsråd!

Av den 1. april 2014

Bicepscurl_med_smalt_grep
Gode treningsøvelser er gjerne ikke nok for å oppnå drømmekroppen, og under finn du mitt kanskje viktigste (trenings-) råd.

Enhver som har trent en stund vil oppleve at mat og et riktig kosthold er viktig for å komme i form, og en kostholdsplan som er satt opp spesifikt etter dine ønsker og behov kan ha ekstremt mye å si for hva slags (kropps-)form du til slutt ender opp med. Det skal nemlig vanskelig gjøres å komme i form kun ved hjelp av å trene, om du ikke også følger opp med et proteinrikt og godt kosthold ved siden av!

bestill_treningsprogram

TRENINGSFRI MED GOD SAMVITTIGHET?
Nå skal jeg ikke akkurat påstå hvor stor prosentandel kostholdet eller treningen påvirker sluttresultatet, og vi har egentlig heller ingen spesifikk måte å kunne måle dette helt nøyaktig på. Likevel vil jeg påstå at riktig mat og drikke nok har minst like mye å si for hva slags form du ender opp med, som hvor bra du eventuelt måtte trene.

Og etter å ha trent en stund vil du også oppleve at du lettere kan ta deg litt treningsfri av og til uten at det nødvendigvis behøver å gi nevneverdig effekt på kroppsformen – så lenge du bare fortsetter å spise sunt og riktig! Etter at du har trent deg litt opp kan du altså lettere ta treningsfri med god samvittighet (så lenge du bare spiser sunt og riktig ved siden av)!

DET VIKTIGSTE RÅDET
Noe av det viktigste å tenke på her er at du blant annet får i deg nok protein og nok av de viktige byggesteinene vi alle trenger for å opprettholde/bygge muskulatur. Enkelte kan for eksempel ha et proteinbehov helt opp mot flere hundre gram protein om dagen, og å få i seg dette (kun gjennom vanlig mat) kan da bli en utfordring. Av proteinrik mat vil jeg særlig trekke fram egg, kylling, og tunfisk som gode proteinkilder, mens for eksempel cottage cheese kan være en enkel og grei variant som mellommåltid hverdagen igjennom. Ellers er kanskje den enkleste (og beste) måten å være sikker på at man får i seg nok protein ved hjelp av gode, sunne proteinshaker eller proteinbarer.

Les også: Protein etter trening?

«HVOR OFTE MÅ JEG TRENE?»
En problemstilling jeg ofte får fra leserne mine er hvor ofte man «må» trene, og hva som er nok, eller eventuelt for mye. Nå er det jo slik at man i prinsippet ikke behøver å trene i det hele tatt, men for å oppnå en sunn og sterk kropp vil jeg si at du minimum bør trene tre ganger i uka!

Noe mindre enn dette og det går rett og slett for lang tid mellom hver gang musklene blir aktivisert til at det vil ha noen nevneverdig effekt. Dette betyr likevel ikke at du må fare til et helsestudio og trene lange økter hver dag uka gjennom. Personlig anbefaler jeg at man heller trener oftere og kortere enn sjelden og lenge av gangen, og en treningsøkt kan for eksempel bestå av noe så enkelt (og tilgjengelig) som noen sit- og pushups på stuegulvet hjemme! Et av de viktigste prinsippene med trening ligger nemlig i hvor ofte du faktisk aktiviserer kroppen og muskulaturen, og en aktiv kropp er også alltid en sunnere kropp!

I den andre enden av skalaen finner du imidlertid de som har en tendens til å «overtrene», og enkelte (meg selv inkludert) må av og til stoppe oss selv fra å trene mer enn vi faktisk har godt av, og tvinge oss selv til treningsfri. Nok hviledager kan være helt essensielt for å få kroppen til å hente seg inn og vokse/bli sterkere, og å trene for mye behøver altså ikke bare å være gunstig eller heldig.

Les også: Trene styrketrening med manualer eller stang?

Personer som trener ekstremt mye kan for eksempel ha en tendens til å slite ut muskulatur og ende opp med en negativ utvikling i muskelvekst og kroppsform, selv om man altså trener bra og mye. Og de som tilhører denne kategorien kan derfor faktisk oppleve å få mer ut av å eventuelt senke antallet treningsøkter i perioder!

På et generelt grunnlag kan du dermed si at man sjelden bør trene mer enn seks dager i uken, og at det er viktig at man i hvert fall lar kroppen få én hviledag i uka. Aller helst to. Likevel kommer dette selvsagt an på hvordan hverdagen din ellers ser ut, og hvor flink du er til å spise riktig og hente deg inn. Og det finnes også profesjonelle atleter/idrettsutøvere som fint kan mestre å trene enda mer – selv om dette gjerne ikke er normen, eller hva som anbefales for «folk flest».

Stå på folkens, og husk at det er NÅ vi bygger sommerformen!
Cornelis i Hollywood
image

One Comment

  1. Pingback: Nøkkelhullsmerket blir bedre