Nøkkelhullsmerket blir bedre?

Av den 2. april 2014

Jeg har tidligere stilt meg kritisk til Nøkkelhullsordningen, og blant annet ment at grunnlaget for merkingen både er misvisende og feil med tanke på hvem den er rettet mot. Nå ser det imidlertid ut til at det kan være lys i enden av tunnelen..

– I dag får vi i oss dobbelt så mye salt som det som er anbefalt. 70-80 prosent av saltinntaket kommer fra bearbeidede matvarer. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Les også: Mitt viktigste treningsråd

Og salt har særlig stått i fokus under revideringsarbeidet som nylig ble lagt fram, og kriteriene for saltinnhold er foreslått redusert med inntil 20% i enkelte matvarer som bla kornblandinger, brød, pizza, og supper. Det er også foreslått at salt merkes som salt, ikke Natrium, slik at det blir enklere for forbrukeren å lese det faktiske innholdet.

Mindre sukker, og mer fullkorn
Kriteriet for innholdet av tilsatt sukker er strammet inn med inntil 30 prosent i flere grupper, og syrnede melkeprodukter tilsatt smak (yoghurt og drikkeyoghurt med frukt/bær eller vaniljesmak) er foreslått fjernet. Krav til fullkorn er foreslått økt med 20 prosent for brød, 20 prosent for smørbrød/ baguetter/wraps, og 100 prosent for pizza/piroger. For å bidra til økt inntak av grønnsaker, frukt, bær og fullkorn er det også satt krav om økt innhold av disse ingrediensene i alle ferdigretter.

Kvinne velger frokostblanding
– Du kan stole på Nøkkelhullet (ifølge Nøkkelhullsmerkets egne hjemmesider)

Skal hjelpe «folk flest»
Nå var ordningen ment å være rettet mot «folk flest» – altså personer som kanskje ikke er like interesserte i trening og kosthold som for eksempel undertegnede. Og det er greit, og personlig trenger jeg ikke myndighetenes velsignelse til hva jeg bør spise eller ikke.. Og jeg stiller meg jo også stort sett ganske kritisk til mange av myndighetenes «kjøreregler» uansett. Slik var/er det også med denne ordningen, men der jeg kanskje ikke trenger å få vite hva som er sunt eller ei, er det veldig mange andre der ute som ikke er sånn «treningsnarkoman» som bryr seg så mye om kosthold, men som likevel kunne tenke seg å velge det som er bra.

Les også: Er Grandiosa sunt?

Nå er imidlertid ordningen altså opp for revurdering, og nye forslag er blitt lagt ut på høring. Hva vi ender opp med må vi imidlertid vente helt til 2016 med å se resultatene av…

HVA MENER DU? ER NØKKELHULLSORDNINGEN SLIK DEN FORELIGGER I DAG BRA ELLER DÅRLIG?

Cornelis i Hollywood

4 Comments

 1. John

  3. april 2014 at 09:31

  Kommer det videoblogg snart?

  • Cornelis Elander

   4. april 2014 at 09:33

   Jepp! Vi starter allerede neste uke med innspillinger :)

 2. john

  7. april 2014 at 19:59

  Hei cornelius, jeg trener «300» 2 ganger i uka og korte tunge styrke treninger 1 gang i uka. Jeg er sulten hele tiden, har prøvd protein pulver etter trening + banan, er det «gærnt» å bruke protein pulver ? Har protein pulver noe for seg? Jeg mener hjelper det med oppbygging av muskler. Fortsett med bra trenings tips !!

  • Cornelis Elander

   8. april 2014 at 04:21

   Hei John, og takk for at du følger meg og bloggen! Ja, proteinpulver vil for de fleste kunne hjelpe med å sørge for at man får i seg nok av de viktigste byggesteinene for å bygge muskulatur og en sunn kropp, og personlig anbefaler jeg PFs proteinserie, som er norskproduserte og trygge: http://www.proteinfabrikken.no/hovedsiden/Proteinpulver

   Stå på, og igjen takk for at du leser bloggen!
   Cornelis