Styrketrening enkelt forklart

Av den 23. april 2014

Biceps
Påsken er over, og det er på tide å starte med det som virkelig vil få deg i form til sommeren: korrekt styrketrening!

Mange av oss ønsker å bli sterkere, mens noen vil bli større. Flere her derimot som mål å gå ned i vekt, mens andre igjen bare er ute etter å få en mer funksjonell kropp. Her er imidlertid noen tips på hvordan du lettere kan oppnå noen av disse målene, og en lett innføring i styrketrening for deg som kanskje ikke er så kjent med alle begrepene og ikke minst metodene.

bestill_treningsprogram

Ved å trene styrketrening korrekt vil du nemlig letter kunne gå ned i fettprosent, og eventuelt størrelse (jepp, det virker kanskje litt selvmotsigende, men er fakta!), og enhver som enten skulle ønske å gå opp eller ned bør altså benytte seg av disse metodene. En vil nemlig kunne forbrenne mer av det uønskede fettet om man legger inn harde, gode styrkeøkter enn ved bare å løpe til den store gullmedalje hver uke. I tillegg vil det for de fleste i en hektisk hverdag både være morsommere og lettere å få til enn å bare skulle løpe i timesvis på en kjedelig tredemølle. I tillegg vil det altså kunne gi deg bedre effekt – så hvorfor da kaste bort mer tid enn nødvendig på noe som kanskje ikke fungerer optimalt for nettopp dine mål og ønsker?

Les også: Tren mindre – forbrenn mer!

Du har kanskje hørt folka i vektrommet snakke om «reps» og «sett», eller omtalt øvelser som enten base- eller isolasjonsøvelser, uten å kanskje vite helt konkret hva disse begrepene egentlig står for. Her er da en liten innføring:

– Repetisjoner (reps)
Én repetisjon er en full gjennomgang av øvelsen du benytter deg av én gang, fra utgangsposisjon til topposisjon, og så tilbake til utgangsposisjon igjen, og man kan variere i antall avhengig av hva ens ønsket mål og mening med treningen måtte være. Antallet repetisjoner du trener med på styrkeøvelsene vil nemlig kunne ha betydning for sluttresultatet du sitter igjen med, og for at det skal kunne fungere best mulig for deg og dine ønsker er det derfor viktig at du først fastsetter hva som egentlig måtte være ditt mål med treningen. En enkel tommelfingerregel er her at du ved å trene med et repetisjonsantall på rundt 4-8 hovedsakelig vil jobbe med styrken, mens et repetisjonsantall på mellom 8-12 vil kunne gi deg mer volum. Over dette, og du begynner med det vi liker å kalle utholdenhetstrening.

– Sett
Et sett, eller en serie, betyr en full gjennomgang av øvelsen et gitt antall ganger mellom en pause til den neste, og her er det for mange gjerne vanlig å operere med et antall på for eksempel 3-4 gjennomganger (altså sett).

– Isolasjonsøvelse
En øvelse som hovedsakelig kun involverer én muskelgruppe og går over ett ledd, og et eksempel på en slik øvelse vil være enarms tricepspress som hovedsakelig kun trener triceps.

– Baseøvelse
En baseøvelse er imidlertid en øvelse som aktiviserer flere muskelgrupper på en gang, og et eksempel på en slik øvelse kan for eksempel være markløft som både aktiviserer og trener ryggen, skuldrene, bakside lår og mer i en og samme øvelse.
______________________

For at du nå også skal kunne benytte deg av disse teknikkene og metodene, og få maksimalt utbytte av treningen vil jeg først og fremst anbefale deg at du har med deg en treningspartner på treningsstudioet, og at du ukentlig varierer litt på treningen din. Dette kan være i form av nye oppsett, rekkefølgen på øvelsene, eller nettopp antallet repetisjoner og sett du utfører, og i tillegg kan det være smart å av og til trene med noe helt nytt slik at kroppen får hva jeg liker å kalle et lite «sjokk», og videre kan bygge både muskulatur og styrke. Så stå på, og la oss bygg den sommerkroppen nå!

Cornelis i LA

Cornelis i Hollywood