– Skolene «forgifter» barn og unge med usunn og farlig mat

Av den 14. oktober 2014

BT
Les intervjuet mitt med BT.no, der jeg blant annet trekker fram farene ved all den usunne maten vi ser barn og unge få servert ved norske skoler i dag:

– Skolene «forgifter» barn og unge med usunn og farlig mat

Jeg vet det serveres mye usunn mat [og drikke] på norske skoler i dag, og en undersøkelse som ble publisert i januar viser blant annet at:

– Over seks av ti kantiner på videregående hadde daglig tilbud om brus med sukker.
– I underkant av 20 prosent av kantinene på videregående hadde tilbud om potetgull, snacks og godteri hver dag, og enda flere hadde daglig tilbud om kaker, vafler og boller.
– Hver fjerde kantine på ungdomsskolene og 1.-10.-skolene hadde daglig tilbud om brus, saft, iste og lignende med sukker.
– Rundt 30 % av kantinene på videregående solgte dessertprodukter. 80 prosent solgte smaksatt melk, som milkshake og sjokolademelk.

Les også: Bør du spise supermat?

Personlig er jeg redd vi fort kan ende opp på samme nivå som USA om ikke noe drastisk snart gjøres, og jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor man skal servere boller, brus, og annen farlig mat til de yngste – istedenfor proteinrike tilbud, og noe barna faktisk har godt av! Skolene «forgifter» rett og slett barn og unge med usunn og farlig mat fremfor å legge til rette for sunne og gode tilbud..

Hva bør gjøres?
Som verdens rikeste nasjon bør man kunne servere sunne, gratis måltider i skolen, og jeg mener man i hvert fall bør kunne tilby dem gratis frukt og grønt. I tillegg bør norske skolekantiner og norske skoler se på hva de tilbyr barna, og er du rektor mener jeg du bør ta deg en tur innom kantinen og se hva som tilbys. Serverer de fiberrik, proteinrik, og helsemessig gunstig mat? Svaret er nok trolig nei.

Les også: En liten historie fra Hollywood

HVA MENER DU? DETTE ER EN VIKTIG OG NØDVENDIG DEBATT Å TA!

Cornelis

3 Comments

 1. Ine

  17. oktober 2014 at 19:49

  VEldig viktig sak og flott skrevet Cornelis!

 2. WE

  17. oktober 2014 at 19:49

  Hei Cornleis, jeg er ute etter et nytt treningsprogam og ønsker litt hjelp..

 3. Pingback: Ned i vekt: Dette satt sinnet mitt i kok!