Vil du bli sterkere i benkpress?

Av den 22. oktober 2014

Floor press
Stagnert i tradisjonell benkpress, og ønsker å bli sterkere? Da kan floor press være øvelsen for deg!

For mange er tradisjonell benkpress nettopp målestokken for hvor sterk man er [i overkropp], og blir av den grunn gjerne brukt som én av tre øvelser i styrkeløft-konkurranser. «Hvor mye tar du i benk- press» er også en kjent og «kjær» setning for mange, og hvis du da har lyst til å bli litt sterkere i denne øvelsen har jeg her en annen variant du også bør prøve; gulvpress (eller floor press på engelsk). Dette er en brystpress variant som har litt kortere bevegelsesbane (ROM) enn tradisjonell benkpress, og vil av den grunn kunne være ideell for deg som for eksempel sliter med vonde skuldre, eller som trener alene (men likevel har lyst til å presse deg selv «to the max»).

bestill_treningsprogram

Slik gjør du: Ligg på gulvet, ta tak i vektstangen med ett overhåndsgrep, og løft stangen opp fra gulvet (selv liker jeg å la vektene hvile på to kasser i startposisjon, slik at jeg lettere får plass under stangen). Oppnå fullt utstrekk, før du igjen senker vektene og albuene ned mot gulvet. Ikke la albuene hvile i bunnposisjon, men du skal likevel ha en markert stopp, og albuene kan av den grunn så vidt berøre gulvet før du presser vektstangen tilbake til topposisjonen.

Vanskeligere å jukse
Floor press er også en bedre øvelse enn tradisjonelle benkpress både for å få testet rå overkroppsstyrke, og at det ikke er like lett å jukse på Floor Press som ved standard benkpress. De fleste er flinke til å løfte med kraftig overspenn i ryggen, og ved å sprette stangen litt i brystkassen i bunn, under vanlige løft. Her blir imidlertid muligheten for dette tatt bort, og man ender derfor opp med å måtte prestere ekte, rå styrke!

Floor press med stang er med andre ord en rå[tung], og flott øvelse for deg som har stagnert i benkpress, eller som rett og slett bare ønsker å bli kjempesterk. Prøv denne rå øvelsen i dag, og bli overrasket over hvor godt/vond det kjennes…

Stå på, og husk å laste opp dine sporty treningsbilder på instagram med #CornelisUtfordring (feks av at du kjører denne øvelsen). Jeg gleder meg til å se!

Cornelis
Cornelis Los Angeles

16 Comments

 1. Tom

  25. oktober 2014 at 10:09

  Takk for knallbra tips! Har alltid pleid å kjøre ca 10 kg lettere i benken når jeg blir nødt til å ta brystøkta alene, men med floor press fikk jeg løftet eksakt like mye som jeg tar i benk med støtte :) Veldig bra blogg!

  • Cornelis Elander

   26. oktober 2014 at 00:44

   Så hyggelig å høre Tom! Takk for at du stikker innom siden, og håper å kunne hjelpe deg med flere nyttige tips og råd framover!

   Cornelis

 2. Cornelis fan

  26. oktober 2014 at 00:37

  Herlig blogg!!!

  • Cornelis Elander

   26. oktober 2014 at 00:50

   Så hyggelig å høre at du liker den – tusen takk for det!

 3. Jorunn

  26. oktober 2014 at 00:37

  Hei Cornlis. Jeg har et ønske om å gå ned i vekt, og lurte på hva jeg burde gjøre? Hvilke øvelser, hvor mange dager i uka etc. Takk skal du ha

  • Cornelis Elander

   26. oktober 2014 at 00:49

   Hei Jorunn! Nå kommer dette helt an på ønske og mål, men generelt sett bør du prøve å få til 3 eller 4 korte, gode økter i uka, der du prøver å få aktivisert hver muskelgruppe direkte eller indirekte 2 ganger i uka,

   Jeg har også lagt ut flere treningsprogram tidligere her på siden – så du kan søke dem opp, og få noen gode ideer der.

   Stå på!
   Cornelis

 4. Paal

  26. oktober 2014 at 00:38

  Flott blogg, med mye interessant lesestoff!

  • Cornelis Elander

   26. oktober 2014 at 00:45

   Takk for det Paal!

 5. Arnt

  26. oktober 2014 at 00:38

  Hei C, jeg trneger å komme igang med trening.. hvor bør jeg starte??

  • Cornelis Elander

   26. oktober 2014 at 00:47

   Start med å legge en enkel, gjennomførbar plan! Få gjerne med deg en venn eller kollega til å sammen dra mot samme mål (kan da være smart å gå sammen om dette med en annen med mer eller mindre samme grunnlag og ønsker som deg selv!). Lær deg riktig teknikk, gi 110%, og sørg heller for å få til kortere, hyppigere økter, enn få og lange økter.

   Mvh
   Cornelis

 6. Frode

  27. oktober 2014 at 15:10

  Kan du ha et innlegg om Tøying i forbindelse med styrketrening? Hvis du ikke har nevnt dette i tidligere innlegg?

 7. Peder

  29. oktober 2014 at 11:29

  Hei,
  Jeg har løftet benkpress i mange år, og har hatt høyt fokus på å lære riktig teknikk, og har skuldre og rumpe på benken, men spenner ryggen i en bro. Tidligere har jeg lært at jeg SKAL spenne ryggen i så mye bro som mulig.
  Du nevner»De fleste er flinke til å løfte med kraftig overspenn i ryggen» som feil teknikk. Har jeg misforstått, bør jeg ikke spenne meg opp i bro?

 8. Pingback: Treningsprogram: Iform på 15min.

 9. Pingback: Treningsprogram: Iform på 15min

 10. Leif

  17. juni 2015 at 20:51

  Hei Cornelis. Takk for mange gode tips. Jeg har prøvd denne og synes den er veldig bra. Samtidig synes jeg bevegelsesbanen er litt kort med kassene under. Er det fortsatt greit?

  • Cornelis Elander

   26. juni 2015 at 06:33

   Absolutt! Dette er en flott måte å trene opp maks styrken, særlig om man trener alene, og er ellers en veldig flott og god øvelse å benytte om man sliter litt med vonde skuldre etc.

   Stå på!
   Cornelis