Kan man spise tunfisk hver dag?

Av den 4. mai 2015

tuna 3
De fleste av oss som trener mye har gjerne til vane å ty til proteinrike matkilder for å opprettholde, eller bygge ny og større muskelmasse, og da er gjerne tunfisk et godt og billig valg for å oppnå nettopp dette. Spørsmålet er bare; kan du spise det hver dag?

Tunfisk er en av de mest lettvinte måtene å få i seg bra med protein på, og blir ofte den velkjente «go-to» lunsjen for svært mange. I tillegg er det svært billig, og man kan fort vekk ende opp med å spise det omtrent hver dag. Spørsmålet er bare; er det egentlig sunt? Kan man faktisk spise tunfisk hver dag?

bestill_treningsprogram

Ifølge en talsperson for det amerikanske mattilsynet, FDA [Food and Drug Administration] er svaret mer eller mindre «ja». «It would likely be safe for many men to eat tuna every day, while some men could experience symptoms of mercury toxicity from eating the same amount,» sa Food and Drug Administration´s talsperson, Lauren Sucher, nylig til Mens Health.

Problemet er altså den eventuelle forekomsten av mercury [eller kvikksølv] i fisk, noe vi i disse dager ser at det også advares om i norsk media på grunn av at man flere steder har sett kvikksølvinnhold i fisk langt over grenseverdiene. Mattilsynet har også på sine sider lagt ut en landsdekkende advarsel mot blant annet ferskvannsfisk på grunn av kvikksølvnivået, og selv om det poengteres at fisk normalt sett er noe av det sunneste vi kan spise, kan det altså [på grunn av miljøforurensning] være visse typer fisk du bør hoppe over.

Så kan du spise tunfisk hver dag? Personlig vil jeg stille meg bak FDAs talsperson og si ja (at det kan bli litt ensformig og kjedelig i lengden er en annen sak…). I tillegg poengteres det fra enkelte at «The risks from mercury have been overhyped», og at det stort sett skal svært mye til for at folk skal kunne få i seg farlige mengder med dette.

Så som min bestmor ville sagt; spis fisk, mens det enda er sunt

Cornelis
Biceps copy

2 Comments

  1. Ane

    9. mai 2015 at 03:45

    Takk for tips!

  2. Gaute

    9. mai 2015 at 03:45

    Ok, selv spiser jeg dette ca. 2-3 ganger i uka. Takk for tips og flott blogg!