Slik fungerer kreatin

Av den 8. september 2015

Kjendistrener Cornelis Elander 2
Kreatin er et av de mest populære kosttilskuddene som finnes i verden, og selv har jeg benyttet meg av dette de siste ti år +. Stadig får jeg også forespørsler her på bloggen om jeg ikke også kan beskrive hvordan det egentlig fungerer, og hvem som bør og kan benytte seg av dette. Så her er en kjapp gjennomgang:

bestill_treningsprogram

Noe for deg?
Kreatin er altså et av de mest populære og best solgte kosttilskuddene som finnes i verden, og ble først oppdaget av Michel Eugene Chevreul i 1832. Likevel ble det ikke ordentlig kjent, og elsket, av sports- og idrettsutøvere før The Times i 1992 skrev en artikkel om Linford Christie, og hvordan han nettopp hadde benyttet seg av kreatin for å vinne OL-gullet i Barcelona. Noen få år senere var det også tilgjengelig for allmennheten.
Linford
Her også et lite utdrag fra forskning.no; «Kreatin monohydrat, den vanligste formen for kreatin-tilskudd, kan ha særlig to positive effekter for idrettsutøvere: Det kan gi økt kapasitet i korte, maksimale treningsøkter, som for eksempel ved repterte serier i styrketrening eller ved korte, gjentatte spurter, og det kan gi større muskler i kombinasjon med styrketrening».

The International Society of Sports Nutrition (ISSN) har også bekreftet at kreatin er det mest effektive og lovlige kosttilskuddet som er tilgjengelig for idrettsutøvere som ønsker å forbedre ytelsen under intens trening og muskelbygging.

Hvordan fungerer kreatin?
Kreatin produseres naturlig i kroppen av nyrene og leveren ved å kombinere de tre aminosyrene glycine, arginine og methionine, og rundt 95% av kreatin i menneskekroppen er å finne i skjelettmuskulatur, mens de resterende 5% er å finne i hjernen, lever, nyrer og testikler.

Les også: Treningsprogram – Ned én størrelse på fire uker

Hvordan få i seg [nok], og hvordan skal man bruke kreatin?
Kreatin får du i deg ved for eksempel å spise rødt kjøtt eller fisk, og i et normalt kosthold får man i seg omtrent ett gram kreatin om dagen. I tillegg kan du altså benytte deg av et enkelt, smart kreatin kosttilskudd – noe som også er det mest undersøkte tilskuddet som finnes på markedet.

En normal dosering av kreatin som tilskudd kan være å starte med 5g, 5 ganger om dagen – i rundt 5 dager. Dette er det som kalles for «oppladningsfasen», før man så gjerne går ned til 5g før og 5g etter trening (for å opprettholde effekten).

Resultater fra undersøkelser har vist at et kreatininntak kan gi kraftig forbedrede resultater innen kraftidretter og sprintøvelser, og personlig benytter jeg meg stort sett av dette hele året igjennom for best effekt. Idrettsutøvere, og stadig også flere og flere mosjonister, velger nå et kreatintilskudd fordi man ser den enorme effekten det har, og at man ikke ønsker/makter et overdrevent inntak av kjøtt for å få i seg nok [kreatin] til at det skal gi maksimal effekt. For å absorbere 5 gram kreatin må man nemlig fortære rundt 1,1 kg rått kjøtt…

bestill_treningsprogram

Cornelis

6 Comments

 1. Håkon

  8. september 2015 at 23:21

  Flott gjennomgang og blogg!

  • Cornelis Elander

   8. september 2015 at 23:25

   Takk for det Håkon!

 2. Azzan

  8. september 2015 at 23:21

  Takk for mange goe tips. Hva bør jeg gjøre for å legge på meg muskler?
  A.

  • Cornelis Elander

   8. september 2015 at 23:26

   Hei sann! Først og fremst; spise nok! Et godt koshold, og enkelte former for kosttilskudd, er det som vil legge fundamentet for om du legger på deg vekt og muskelmasse – ved siden av korte, hard treningsøkter der du gir 100%.

   Stå på, og takk for at du klikker innom bloggen!
   Cornelis

 3. Iben

  8. september 2015 at 23:23

  Hei C! Jeg trener å legge på meg litt vekt og muskler er dette da en smart ting å gå for? Takk for fin blogg som alltid!

  • Cornelis Elander

   8. september 2015 at 23:27

   Hei Iben, og takk for det! Ja, kreatin kan særlig være en smart måte for lettere å kunne legge på seg muskelmasse og litt vekt på. Test det ut, og du vil kjapt merke effekten det har!

   Cornelis